Lucruri mai puțin știute despre Budapesta
» Oferte Budapest Metropolitan Area

25.10.2019 Ungaria

Lucruri mai puțin știute despre Budapesta

Un oraș într-un cadru natural uimitor, cu un patrimoniu arhitectural și istoric bogat, care oferă o combinație de neegalat între cultură, gastronomie înfloritoare și avantajele apelor termale și ale obiectivelor din patrimoniul mondial. El este Budapesta. De la splendoarea neo-gotică a clădirii Parlamentului până la confortul dezordonat al legendarelor sale baruri de duzină, Budapesta poartă cu farmec fiecare colț de stradă. În timp ce numeroasele stațiuni termale ale orașului, o transformă într-o grandioasă stațiune balneară de iarnă, piscinele exterioare și plimbările pe Insula Margareta, în mijlocul Dunării maiestuoase, îți creează mediul perfect pentru vară.

Iar când soarele devine arzător, aerul proaspăt și verdeața din Dealurile Buda, găsite prin intermediul căii ferate sau cu telescaunul Zugliget, îți demonstrează că Budapesta este locul în care să-ți petreci vacanța în fiecare anotimp. Descoper-o și tu în viitoarea vacanță. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre Budapesta, care te vor convinge să spui Da unui sejur aici.

1. Budapesta este fierbinte

Chiar este. Budapesta are mai multe izvoare termale decât oricare altă capitală din lume. 70 de milioane de litri de apă se ridică zilnic la suprafață prin izvoarele sale termale, care au născut zeci de băi medicinale și o cultură care datează din epoca romană.

2. A treia cea mai mare clădire a Parlamentului din lume

Clădirea Parlamentului acoperă o suprafață de 18.000 de metri pătrați, are 691 de camere, 20 de kilometri de scări și are o înălțime de 96 de metri. Pe fațadă există 90 de statui, iar decorarea interiorului a necesitat 40 de kilograme de aur de 23 de carate.

3. Cea mai veche linie de metrou din Europa continentală

După Londra, Budapesta are cel mai vechi sistem de tren subteran din Europa. Linia s-a deschis în 1896, când Ungaria a sărbătorit a 1000-a aniversare. De aici și denumirea de subteran Millennium. Magistrala M1 încă este funcțională și conectează centrul orașului cu City Park.

4. A doua cea mai mare sinagogă din lume

Budapesta găzduiește a doua cea mai mare sinagogă din lume și cea mai mare sinagogă din Europa. Sinagoga străzii Dohány poate găzdui 3.000 de închinători, are 44 de metri înălțime și acoperă o suprafață de 2000 mp. Ea a fost construită între 1854 și 1859 în stil neo-maur.

5. Peste 40 de teatre și peste 100 de muzee

Da, uimitor de multe. Sunt peste 40 de teatre și peste 100 de muzee și galerii în Budapesta. Multe concerte, festivaluri și evenimente se desfășoară pe tot parcursul anului, ca să nu mai vorbim de spectacolele organizate în faimoasa Opera House, una dintre cele mai bune opere de operă din lume.

6. Una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume

Grădina zoologică din Budapesta este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume. Ea și-a deschis porțile în 1865 și, pe lângă animale, există o serie de clădiri și structuri remarcabile în stil Art Nouveau, cum ar fi Casa Elefantului, Casa Palmelor și intrarea principală.

7. Cel mai nordic locaș sfânt al Islamului

Da, se află în Budapesta. Este locul de înmormântare al unui derviș turc, pe nume Gül Baba, sosit în Ungaria în timpul invaziei turcești în secolul al XVI-lea. El a fost onorat ca om sfânt și după moartea sa din 1541 mormântul din Buda a devenit un loc sacru islamic, de pelerinaj. Capela, construită între 1543 și 1548, este una dintre puținele clădiri turcești rămase în Budapesta. Alte clădiri impresionante includ băile turcești Király și Rudas.

8. Unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume

În fiecare august, aproximativ 400.000 de oameni din toată lumea se adună la Festivalul de la Sziget, organizat pe insula Shipyard. Sărbătoarea muzicală durează o săptămână și poartă numele insulei Shipyard (Hajógyári sziget).

9. Nu a fost întotdeauna capitala Ungariei

Până în secolul al XIII-lea, Esztergom a fost capitala Ungariei. Acesta a fost locul de naștere și încoronare a Sfântului Ștefan primul rege al Ungariei. După invazia mongolă din 1241-1242, regele Béla al IV-lea a mutat Scaunul Regal în Buda, căutând protecție. Budapesta de astăzi a fost formată în 1873, prin unirea a trei orașe: Buda, Pest și Óbuda (Buda Veche).  

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii